Duurzaam

Duurzaam gebouwd en energieneutraal wonen

De woningen zijn duurzaam ontworpen en ontwikkeld. Logisch, want het doel is een woonbuurt te realiseren voor bewoners die er nog lang zullen wonen. Duurzaamheid gaat over meer dan alleen het energiegebruik van de woningen. Ook het (her)gebruik van materialen, bestrijden wateroverlast en hittestress, energiezuinig bouwen en flexibiliteit in woningindeling zijn hierbij van belang.

De energieprestatie van de woning binnen de norm wordt bepaald aan de hand van 3 criteria: de energiebehoefte, de hoeveelheid fossiele energie die gebruikt wordt en het aandeel hernieuwbare energie. Binnen dit project worden de woningen ‘’ENG’’ gebouwd, of wel Energie Neutraal Gebouw. Dit betekent dat de benodigde gebouw gebonden energie 100% zelfstandig duurzaam opgewekt wordt door middel van zonnepanelen. Onder de gebouwgebonden energie vallen 2 onderdelen; dat wat de installaties nodig hebben om de woning te verwarmen, te koelen en te ventileren en het huishoudelijk gebruik van deze installaties. Het overige huishoudelijke verbruik zoals de vaatwasser, een magnetron of tv kijken is hier geen onderdeel van.

Het ventilatiesysteem is zo ingericht dat het nauwelijks gepaard gaat met warmteverlies en de woningen worden voorzien van warmtepompen in combinatie met vloerverwarming. De warmtepomp zorgt voor de ruimteverwarming en de bereiding van warm tapwater. Daarnaast biedt de warmtepomp mogelijkheid tot koelen, wat de woningen naar een bijzonder hoog comfortniveau brengt.

Tot slot passen we zoveel PV-panelen toe zodat het aandeel duurzame energie naar 100% gaat. Zo liggen er bij woningtype A maar liefst 14 PV-panelen op de woning, bij woningtype B is dit zelfs 15 stuks. Hierdoor wordt het gebouwgebonden energiegebruik volledig duurzaam opgewekt en voldoen we aan de eisen van een energieneutrale woning. Als toekomstige bewoners krijgt u waar voor uw geld: namelijk een energiezuinige, bijzonder comfortabele en gezonde woning op maat in een groene omgeving. Kortom, duurzaam in alle facetten. De energiekosten beperken zich dan alleen nog tot het eigen bewonersgebruik, het comfort wat men daarvoor terugkrijgt is hoog.

  • Alle gebouwgebonden energie 100% duurzaam opgewekt
  • Zowel verwarmen als koelen met de warmtepomp!
  • Overal vloerverwarming in de woning
  • Maximaal aantal PV-panelen

Nu is hét moment om een nieuwbouwwoning te kopen. Maar waarom?

Je weet precies waar je aan toe bent. De verkoopprijs staat vast, van overbieden is geen sprake. Daarnaast is alles helemaal nieuw en voldoet het aan de eisen van nu. We bouwen de woning ENG, maar ook bijvoorbeeld de isolatie is helemaal van deze tijd. Dit betekent minder energielasten, een hoog comfort én jaren garantie! Door middel van het keuzetraject krijg je ook nog eens de mogelijkheid om de woning aan te passen naar eigen wensen. Er zijn allerlei opties bedacht om dit voor elkaar te krijgen.

Wat zijn de maandelijkse energielasten?

Kosten voor energie die je altijd moet betalen zijn de vastrechtkosten voor de elektra-aansluiting. Deze tarieven zijn terug te vinden op de website van Enexis, de nutspartij die de elektra-aansluiting verzorgt. De basis aansluiting is 3x25A, dit tarief kan hoger uitvallen maar dat is afhankelijk van de elektra opties die gekozen worden, want mogelijk moet de elektra aansluiting dan verzwaard worden. Het huishoudelijke verbruik, van bijvoorbeeld de vaatwasser, de oven of tv kijken zijn verbruikskosten die je ook elke maand betaalt.

Een warmtepomp, hoe werkt het precies?

Een warmtepomp zorgt in huis voor de verwarming en het warme water. De hiervoor benodigde warmte wordt aangevoerd door een lucht/water warmtepomp met een buitenunit en een binnenunit, daarnaast is de woning voorzien van vloerverwarming. We kunnen heel veel schrijven over hoe een warmtepomp werkt, maar het volgende filmpje maakt dit nog veel duidelijker! Wil je het filmpje bekijken? Klik dan hier. Maar, de warmtepomp is niet de enige installatie in de woning. Wat te denken van de ventilatie, de Tuinen van Wittouck zijn voorzien van WTW-ventilatie. Een gebalanceerd systeem wat voor een prettig klimaat zorgt. Ook hier hebben we een heel duidelijk filmpje van, klik hier om deze te bekijken.

Inschrijven

Heeft u interesse in dit project?

Schrijf u in